Penjelasan Isu UiTM Perlis bahagian 3

Posted on: January 17th, 2012 by
1

Baru-baru ini hangat diperkatakan mengenai isu NR UiTM Perlis.

1. Jalan sehala

2. Parking

3. Laluan berbumbung

Jalan sehala sudah diberitahu sebab apa dibuat. Jalan raya dalam UiTM sempit, pejalan kaki suka jalan makan jalan ke tengah dan kenderaan laju.Disebabkan laluan berbumbung tiada lagi, jalan sehala dicadangkan oleh UiTM Shah Alam.  Laluan pejalan kaki berbumbung diluluskan tetapi masih tak sampai duit ke UiTM Perlis dan tiap-tiap tahun rektor UiTM Perlis mengungkit isu yang sama. Kita sedia tahu projek kerajaan kalau harganya 1 juta, mesti ada 2 juta untuk jalankan projek. Ini merupakan masalah korupsi sesetengah orang dalaman, tidak dapat disangkal lagi ada hal birokrasi yang memang kita dak dapat nampak dan buktikan. Pihak kontraktor pun akan lari jika tahu projek ini berharga sekian-sekian sedangkan mereka perlukan lebih lagi untuk jalankan projek.

InsyaAllah masih belum rasmi tetapi kita akan menggunakan kepakaran dalam seperti Fakulti Kejuruteraan Awam dan lain-lain untuk buat laluan berbumbung dan sebagainya.Harap-harap pelajar tak salah tafsir UiTM mempergunakan pelajar untuk projek UiTM tetapi untuk membantu memajukan UiTM sendiri.

Dihangatkan lagi dengan UiTM Perlis mencadangkan parkir berpusat di mana pelajar yang parkir dekat kelas tidak dibenarkan. Alasannya sebab mengurangkan pergerakan di dalam kampus. Tidak pernah UiTM wartakan tempat dekat dengan kelas adalah parkir pelajar. Kalau kata hendak tuntut tempat parkir asal sememangnya tidak boleh kerana tempat tersebut UiTM tak pernah kata boleh parkir. Kalau pelajar kata parkir jauh, pelajar kolej juga boleh kata mereka juga jauh, terutama pelajar perempuan di kolej Dahlia. Adakah jika pelajar NR dapat parkir dekat dengan kelas selepas ini timbul isu pelajar kolej minta kolej sebelah dengan kelas? Kita dah tahu tujuan asal parkir berpusat supaya pelajar parkir dan bukannya untuk bergerak ke kelas.

Berikut adalah alasan-alasan biasa:
1. Lambat ke kelas
2. Jauh dari kelas
3. Permandangan tak elok
4. Staf parkir kenderaan merata-rata tempat boleh pulak
5. Ambil hak parkir pelajar yang lama
6. Nak cepat sampai ke kelas
7. Hujan nanti basah

Cuba bayangkan pelajar kolej, bilik mereka umpama kenderaan dan mereka parkir di kolej. Apa bezanya mereka jarak kelas dengan NR yang parkir kenderaan di tempat parkir berpusat? Sama jauh pelajar yang tinggal di kolej dengan pelajar yang parkir di pusat.

1. Kalau dah tau lambat pi kelas, tidur awal, bertolak awal
2. Kalau dah jauh dari kelas, pelajar kolej pun sama, makan masa 10 minit untuk ke blok E jalan kaki
3. Permandangan tak elok sama saja dengan yang parkir merata-rata
4. Staf parkir merata-rata itu memang cari nahas, tapi masalah pihak keselamatan juga diakui
5. Sebenarnya UiTM tak pernah bagi kebenaran langsung bahawa di situ tempat parkir pelajar
6. Kalau nak cepat datang awal dan tak sampai 15 minit pun untuk datang awal, lagipun tak ada beza pun pelajar NR dahulu dan sekarang, dah jadi kebiasaan sesetengah pelajar NR suka datang lewat walaupun dahulu boleh parkir dekat dengan kelas
7. Pelajar kolej pun basah juga, bawa payung. Boleh guna masa hujan dan masa panas.

Cuba bagi alasan selain di atas untuk menyangkal hujah di atas?

Isu seterusnya penempatan pelajar secara berpusat. Sudah ada borang soal selidik diberikan suatu masa dahulu berkenaan hal ini. Daripada apa yang aku tahu dahulu sudah hendak jadi, tapi tiba-tiba kata tidak jadi. Sejak dua menjak ini tiba-tiba kata jadi balik. Sebab dahulu ta jadi disebabkan:
1. Sewa mahal, RM180 seorang
2. Mahu ramai pelajar tinggal di sini
3. Walaupun pelajar bayar sewa tiap-tiap bulan, sampai mati pusat penempatan tersebut tidak jadi hak milik UiTM yang kekal sebab kita bayar sewa dan bukan bayar ansuran.

Pertama, perlu diketahui pusat penempatan NR ini bukan UiTM yang bina. Ada syarikat lain yang bina dan UiTM hanya perlu tanda tangan kontrak sahaja.

Isu di sini

1. Sewa mahal, pelajar tak mampu
2. Kita tak cukup untuk memenuhi angka yang syarikat tetapkan melainkan UiTM wajibkan semua NR tinggal di sini
3. Lebih baik buat pusat penempatan yang ada hak milik kekal
4. Kalau murah tiba-tiba pelajar kolej juga hendak duduk luar sebab banyak kemudahan

Tetapi, aku akan dapatkan maklumat lain yang lengkap akan hal ini, mengapa tiba-tiba hendak ambil tempat ini sebab dahulu kata nak cari tempat lain.

Borang soal selidik persepsi NR terhadap penempatan pelajar NR secara berpusat


Senarai kedai buku yang menerima baucar 1 Malaysia

Posted on: January 11th, 2012 by
4

1. Kedai Popular

2. Kedai Hasani

3. MPH Bookstore

4. www.kedaibuku.com.my

5. Semua kedai buku dekat Malaysia, sila tanya kaunter kedai buku untuk kepastian.

6. Pustaka Union (Berhampiran pejabat Poslaju Kangar)

7.Anda juga boleh tukar dengan beg laptop,telefon bimbit,langganan majalah dan lain-lain lagi.(Klik di sini)

8. Kedai Alat Tulis QS Stationary (Berhampiran The Store Kangar, tingkat atas)

9. Pustaka Aman (Belakang Maybank Kangar)

10. Jujaya Stationary (dekat stesen bas Kangar – nak fotostat boleh, alat permainan ada seperti raket badminton & ping pong, ink printer, kalkulator)

11. Kedai Iqra’ Books (Plaza Kangar, Jalan Raja Syed Alwi, Kangar)

“Alhamdulillah dapat baucar RM200.Tengah fikir nak buat apa dengan baucar ni. Kalkulator ntah hilang ke mana,siapa ambil pun tak tau.Rasanya dah boleh tukar satu tapi masih ada lebih lagi baucar ni… hmmm….”

Pelajar jual Baucar Buku 1Malaysia boleh dipenjara

2012/01/27
PUTRAJAYA: Pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) awam dan swasta yang menjual dan melelong Baucar Buku 1Malaysia (BB1M) termasuk menerusi laman web boleh dihukum penjara tidak lebih lima tahun, selain denda dan sebat.

Ketua Polis Daerah Putrajaya, Asisten Komisioner Abdul Razak Abdul Majid, berkata pihaknya menerima laporan daripada pegawai kanan Kementerian Pengajian Tinggi berhubung kes itu malam kelmarin dan siasatan dilakukan mengikut Seksyen 403 Kanun Keseksaan atas kesalahan menyalahgunakan harta dengan curang.  – Berita Harian


————————————
Here is how to get sponsored to travel London during the Olympics
http://mohamadafiza.says.com/recommendations/samsung-olympics
————————————

 


Salah satu cara hantar SMS percuma dengan ADAcode

Posted on: January 11th, 2012 by
2

Cara pendaftaran percuma:

Misscall 1800888232 dan tunggu SMS ADAcode dan password.
Log in di http://login.adacode.my dan tukar password segera.

Kalau tak boleh miscall,cuba miscall 01548406384. Miscall maksudnya anda call secara percuma dan end call atau tamatkan panggilan.Jika ada ada masalah tak dapat sms pendaftaran, sila komen no. telefon anda di bawah.No. Celcom mungkin ada masalah sedikit.

Untuk menghantar mesej,taip nombor ADAcode kawan anda dan taip mesej anda dan klik “Send”.Boleh lihat contoh gambar di bawah.

 

Boleh testing dekat nombor ADAcode diri sendiri.

Untuk chat, call 1800888232 kemudian letak (misscall).

Taip #adacode CHAT message

Contoh:

146270 CHAT Selamat sejahtera!

Anda juga dapat emel percuma, log in di http://adamail.my/

Waktu solat percuma. Hanya miscall beberapa kali dan anda akan dapat mesej waktu solat percuma
01548406385—Kubang Pasu,Kota Setar,Alor Star,Kedah
01548406387—Kangar,Padang Besar,Arau,Perlis
01548406384—Kuala Lumpur…
01548406390—Port Diskson,Seremban,Kuala Pilah,Jelebu,Rembau,Negeri Sembilan
01548406391—Gombak,Hulu Selangor,Rawang,HuluLangat,Sepang,Petaling,Shah Alam,Selangor
————————————
Check out the scholarship options for you after SPM!
http://mohamadafiza.says.com/recommendations/sunway-info-day-2012-2
————————————


Bukti Unique Click buat duit dengan Says

Posted on: January 9th, 2012 by
Comments Requested


Klik di sini untuk bermula macam saya buat!


Penjelasan Isu UiTM Perlis bahagian 2

Posted on: January 5th, 2012 by
Comments Requested

-Pihak perpustakaan akan cuba untuk beroperasi sehingga pukul 11 malam

-Wifi di kolej adalah mengggunakan Streamyx.Sekiranya ada masalah adalah berkaitan dengan Streamyx.Hal ini memakan masa untuk pihak TM datang membaiki kerosakan. Jika ada masalah WiFi yang berlarutan sila maklumkan kepada pihak USMB untuk tindakan lanjut.

-Pihak UiTM bercadangan memanggil syarikat menyediakan internet lain dengan sedikit bayaran seperti RM1 sehari.Hal ini dapat mengatasi masalah kelembapan internet di mana semua orang mempunyai akses percuma untuk download movie, streaming video dan sebagainya yang menyebabkan trafik lembap.

-Bas ke stesen bas Kangar akan disediakan mengikut permintaan ramai pada setiap cuti.Sila gunakan kemudahan ini dan beritahu rakan-rakan yang lain.Masa bertolak sukar untuk diubah kerana bilangan bas UiTM yang terhad.

-Pihak UiTM Perlis baru menerima baucar bernilai 2juta utk diberikan kpd pelajar.Pada minggu ini pihak UiTM membangunkan sistem pengagihan baucar supaya pelajar tidak menerima lebih daripada sekali & utk mengelakkan kesesakan menuntut baucar.InsyaAllah mulai Isnin minggu depan pengagihan baucar secara BERPERINGKAT akan dilaksanakan & boleh dituntut di pejabat bendahari.Sila ambil perhatian & BACA NOTIS yg akan disebarkan pada minggu ini di papan2 kenyataan. :]
SILA BACA SYARAT2 tuntutan baucar & maklumat lanjut mengenai baucar di laman web KPT atau download di sini.


Delegasi Antarabangsa MPP Perlis ke China dan Hong Kong

Posted on: December 31st, 2011 by
Comments Requested

29/10/11

Aku tak ingat masa tapi yang penting tidur dekat UiTM Shah Alam.Kemudian pergi ke LCCT lapangan terbang dan berlepas ke Shenzhen,China

30/10/11

10.00PM Makan malam di Shen Zhen, China

11.45PM Habis makan malam

11.50PM Sampai hotel yang kononnya 5 bintang, tapi aku rasa macam 3 bintang.

31/10/11

5.45AM solat subuh

7.15AM sarapan

Cuaca di sini sederhana.Penduduk pakai t-shirt biasa saja, kami plak yang lebih-lebih pi pakai baju sejuk.Moto tak ada kat jalan raya, yang ada jalan untuk kereta dan jalan basikal serta pejalan kaki.Jalan dia terbalik berbanding Malaysia, kita jalan ikut kiri kalau bawa kereta tapi kat China kalau bawa kiri juga nanti eksiden sebab kat sana ikut kanan.Pemandu kereta pun berada sebelah kiri sebab stereng kereta sebelah kiri.

8.00AM Naik bas

8.30AM Pi Muzium Jade.

Kat sini ramai perabih duit beli batu.Yang murah batu mata kucing. 5 gelang tangan batu tu =  100 Yuan = RM50.Ada juga orang beli moonstone, mula2 pasang lampu, nanti batu tu serap cahaya, lepas tutup lampu batu tu bernyala.

9.45AM Pergi ke Muzium Ubat

Kat sini ramai perabih duit beli ubat.Doktor yang bagi penerangan tu orang Indonesia, dia cakap Indon hal-hal perubatan.Lepas tu setiap dua orang ditemani seorang doktor (dia kata profesor) dan seorang penterjemah Indon.Pastu masuk dalam bilik dan dia tengok tapak tangan untuk kenal pasti penyakit.Lepas tu penterjemah Indon tu tolong terjemah.Aku musykil sekali profesor/doktor tak reti cakap bahasa Inggeris.Aku dia kata ada sakit dekat limpa sebab tu badan aku kurus.Dia suruh beli ubat harga 600 Yuan = RM300 untuk badan sihat.Dia cakap secara memaksa.Pastu dah habis semua aku nak blah dari tempat tu tapi aku tak tau pintu keluar.Pastu kat situ ada juga jual kain sutera dan batu jade.Batu tu nampak sama macam tempat muzium Jade tadi.Pastu tiba2 penterjemah Indon tu cari aku nak suruh beli ubat lain ula yang murah sikit.Pastu aku tak mau dan doktor tu plak cari aku.Aku pusing-pusing tempat tu dan akhirnya lega boleh keluar. Hahaha.

11.15AM Keluar dari Muzium Ubat ke Windows Of the World

11.30AM Melawat Windows of The World.

Dekat sinilah boleh menjelajah seluruh dunia dalam masa 1 jam.Pemandu pelancong tu minta duit untuk siapa-siapa nak sertai tour dan dapat menjelajah semua tempat tanpa berjalan kaki dan naik kereta kabel.Tapi aku nak jalan kaki dan ada yang lain-lain pun jalan kaki.Kat sini petanda aras adalah menara Eiffel.Kalau sesat dekat sini senang saja, cuma cari jalan untuk sampai ke menara tu.Lain-lain bangunan adalah replika mini seperti Taj Mahal, Sydney Opera House, White House, Piramid dan macam-macam lagi.Yang lawaknya orang ambil gambar sambil sepak kaki ke White House.Tapi sebenarnya dekat tempat-tempat replika tu dia tak bagi sentuh.Kat Piramid tu memang depa jaga betul-betul tak bagi naik.Kalau ikut pakej tour tu boleh main salji.Yang penting dekat sini bawa kamera dan memori serta bateri yang cukup sebab banyak gambar menarik nak ambil, bukan senang nak jelajah satu dunia dalam satu hari.Dekat sini ada agen ambil gambar.Dia ambil gambar dan siap petang tu juga gambar dan frame.Tapi dia tak paksa beli walaupun kita tak minta cuci dan buat frame.

1.15PM balik dari pelancongan

1.30PM makan tengah hari

2.00PM Solat Zohor & jamak sekali Asar

3.00PM bertolak naik bas

3.30PM Agen tu minta duit lagi untuk tengok pertunjukan perang zaman China dulu-dulu.

Yang ni aku bayar sebab nak tengok macam mana.Biasa saja, tak la best sangat dia tunjuk perang naik kuda ni.Tengok kat TV lagi best.

4.30PM Tengok persembahan Splendid China.

Yang ini lebih kurang macam apa aku pun tak tahu nak cerita. Tapi ada tarian kebudayaan dan memang penuh warna-warni.Boleh tahan la persembahan ini.

5.30PM Pergi beli cenderamata dekat kedai cenderamata dekat-dekat sini.

6.00PM Pi Louhu Commercial City.

6.30PM Membeli belah dekat Louhu Commercial City.

Bangunan beli-belah ni memang tempat orang tawar-menawar gila-gila punya.Kat sinilah ramai shopping dan tawar-menawar barang-barang.Barang elektronik memang bahaya sebab semuanya cetak rompak.Ada Ipad, Iphone dan lain-lain lagi.kalau kita tanya harga berapa dia akan letak harga tingi-tingi punya. Lepas tu kita minta kurang dia tekan-tekan kalkulator tunjuk harga.Pastu kita minta kurang lagi dia tekan-tekan kata paling kurang harga yang dia letak.Lepas tu kita tak mau beli, tiba-tiba dia kata dia nak jual dengan harga tu.Kalau kita tak beli dia marah-marah siap bawa geng lagi.

Tips kalau nak beli barang dekat Louhu Market:
-Pertama kali kena yakin nak beli barang-barang tu baru tanya harga.
-Kemudian cek semua barang dan kualiti barang yang kita minat seperti saiz, warna dan kalau barang elektronik tu cek semua fungsi dan minta memori kad sekali dan jangan tanya harga lagi.
-Jangan pandai-pandai letak harga, contohnya dia cakap 100 Yuan dan kita minta kurang ke 80 Yuan.
-Suruh dia kurangkan harga sendiri sampai dia tak berhenti bagi kurang.
-Kemudian dia akan suruh kita letak harga yang kita nak beli dan letak harga 80% diskaun daripadaharga asal yang dia sebut.
-Kemudian dia akan tolak tawaran kita dan letak harga lain.
-Lepas tu kita keluar dari kedai tu.
-Tiba-tiba dia akan panggil kita dan dia kurangkan lagi harga.
-Minta kurangkan harga lagi sampai dekat-dekat 70%. Kemudian keluar kedai kalau dia tak bagi.
-Dia akan panggil kita lagi dan dia akan letak “last price”, sama ada dia terima 70% atau 60%.
-Kemudian kena beli barang tu, kalau tak beli nanti jadi pergaduhan pulak deat situ.
-Masa dia bungkus barang tengok betul-betul, nanti dia akan letak yang kualiti tak elok atau palsu dalam beg plastik.Kalau barang elektronik minta jangan letak dalam kotak dan pegang saja dengan tangan.

Pengalaman yang aku tulis ini adalah sebab aku dah pernah terkena.Lain yang ditunjuk lain pula yang dia bungkus. Harga pun terkena, kalau aku beli dekat Ebay harga yang aku dapat tu siap dengan harga pos, maksudnya barang yang aku tawar boleh kurang lagi harganya sebab itu aku suruh tawar dengan harga 80% kurang dari harga asal.Paling maksimum tawar 50% sahaja.Lebih dari itu dah memang kena tipu banyak.Lagi satu barang macam pendrive, memori dan dan yang boleh simpan memori tu kalau boleh jangan beli sebab barang palsu. Memang kalau kita cucuk dekat komputer akan keluar contohnya 32GB tapi bila kita transfer fail dalam tu akan jadi corrupted dan tak boleh guna.Kalau transfer fail sikit-sikit masih ok lagi, tapi kalau dah banyak habis rosak semua fail.Pendrive beratus-ratus GB tu semuanya tipu belaka.Ramai yang beli beg bagasi dekat sini.

10.00PM Balik dari membeli belah ke tempat makan

11.00PM Balik ke hotel

1/11/11

9.50AM Bertolak ke Hong Kong

11.00AM Sampai di Hong Kong

12.30PM Sampai di pulau Hong Kong jalan-jalan ambil gambar dekat tepi laut.

1.30PM Solat Zohor dan jamak sekali Asar dekat Masjid Ammar.

Tingkat atas sekali ada tempat makan.Ramai orang Islam dekat sini.

2.30PM Pergi ke tepi laut nelayan.Ada yang naik bot/sampan.

3.30PM Melawat Muzium permata dan mutiara.Harga mutiara memang mahal la.

4.00PM Bertolak ke pantai.

4.30PM Berjalan-jalan sekitar pantai

Boleh nampak rumah Jackie Chan dari jauh.Dekat sini ada hotel yang ada buat lubang khas yang dipercayai laluan naga.Kawasan dekat sini depa percaya banyak ong.

5.00PM Bertolak ke Victoria Peak

5.30PM Melawat di Vicoria Peak.

Dari sini boleh tengok dari atas bukit permandangan sekitar Hong Kong.Dekat bangunan sini ada tempat patung aktor Hong Kong.Dekat luar ada beberapa patung yang kita boleh ambil gambar percuma.Kalau masuk dalam ada banyak lagi patung yang kalau kita ambil gambar nampak macam “real”.Tapi aku tak masuk pun sebab tak ada kawa-kawan yang masuk.Lepas tu ramai yang membeli cenderamata dekat sini.

7.00PM Balik

7.10PM Makan malam.

8.00PM habis makan balik ke tempat penginapan.

Motel kalau tak salah, mati-mati kami ingat hotel. Dahlah sempit sangat, 4 orang 1 bilik yang sempit,nak solat pun susah.Malam tu membeli belah di pasar malam sekitar tempat penginapan.Rupa-rupanya cenderahati dekat sini lagi murah daripada dekat tempat Victoria Peak tadi.

2/11/11

9.00AM bertolak keluar melancong.

9.30AM Makan di restoran mamak.

10.15AM Habis makan dan bertolak ke Universiti

10.30AM Sampai di Universiti Of Polytechnic Hong Kong

Ingatkan Universiti Of Hong Kong, rupa-rupanya politeknik sahaja tapi nampak macam universiti.Kat sinilah ambil bambar puas-puas sebagai bukti lawatan antarabangsa.Hakikatnya tak ada pun pertemuan dua hala antara pelajar Hong Kong dengan Malaysia.Setakat ambil gambar dengan mereka sahaja.

11.00AM Pergi ke pusat bebas cukai,tak ada apa-apa pun nak beli, mahal juga.

11.45AM Bersiar-siar sekitar Avenue Star

Dekat sini ada tapak tangan bintang-bintang Hong Kong dekat atar jalan.jalan dekat sini tepi pantai,memang menarik ambil gambar di sini.

1.00PM Makan tengah hari

2.00PM Solat zohor dan jamak asar di masjid

3.00PM Membeli belah sekitar Hong Kong dan melawat taman sejarah, ada muzium sejarah kecil dekat sini.

6.00PM Makan malam di restoran India

7.30PM Membeli belah sekitar tempat penginapan

3/11/11

9.45PM Sarapan

10.45PM Habis makan di restoran mamak

11.30PM Membeli belah sekitar Hong Kong

2.00PM Makan tengah hari dan solat

3.20PM Bertolak ke lapangan terbang

7.30PM Sampai di lapangan

8.00PM Berlepas naik kapal terbang Air Asia

11.20PM Sampai di Malaysia

12.00AM Balik ke Perlis naik bas.

3.05AM Sampai di UiTM Perlis.

Artikel ini tak habis lagi tulis ada banyak benda lagi nak cerita.Mesti hairan di mana Hong Kong Disneyland?Berapa kos seorang?Dari mana dapat duit?Siapa ejen pelancongan? Nantikan dalam sambungan akan datang.

Mesti pelik, pergi beberapa hari tapi aku tulis semua ni 3 jam sahaja. Dan orang yang baca tak sampai 3 jam untuk baca cerita ni.


ClampAV antivirus untuk blog

Posted on: December 27th, 2011 by
2

Nasib baik ada ClampAV boleh scan virus untuk blog aku yang di hack.


Blog aku di hack

Posted on: December 24th, 2011 by
Comments Requested

Tak guna betul hackers Bangla ni, dah la sesetengah menyemak kat Malaysia, kat blog aku pun dia menyemak.  ni,tak pasal-pasal akaun hosting aku kena suspended dan blacklist.Nasib baik Sepaku Hosting tukar ke server lain.Terpaksa aku edit password dekat database SQL.


Penjelasan isu-isu UiTM Perlis 2011

Posted on: December 24th, 2011 by
Comments Requested

Berikut adalah beberapa isu-isu UiTM Perlis 2011 serta penjelasan mengikut peribadi aku, kemungkinan ada salah dan silap jadi aku tidak pos di blog MPP UiTM Perlis

Aircond di blok C dan E tidak berfungsi lagi sebab ada wayar yang tak boleh sambung.InsyaAllah semester depan/tahun depan boleh guna aircond.

Oren tidak jadi dirobohkan kerana Lemon tidak cukup menampung semua pelajar UiTM.Asalnya Lemon dibina untuk dirobohkan Oren dan dibuat tempat parking atau pembesaran jalan serta dewan makan siswa dibuka semula.

Dewan makan siswa kemungkinan besar akan dijadikan dewan serbarguna berbanding tempat makan.

Dewan Dahlia akan ditutup daripada digunakan untuk peperiksaan atau digunakan untuk tujuan lain.Kebanyakan pelajar baru siswa lebih kerap turun berhampiran kolej siswi disebabkan kebiasaan mengadakan peperiksaan di situ berbanding pelajar lama,ini mengukuhkan lagi kenapa perlu tutup dewan Dahlia dan dibuka dewan siswa sebagai dewan serbaguna.

Tahun 2012 kementerian tidak memberikan bajet untuk kelengkapan sukan,apa-apa yang dijanjikan oleh UiTM untuk kelengkapan sukan dibatalkan sebab tak dapat duit.

UiTM Perlis setiap tahun meminta projek membesarkan jalan.Setakat ini projek diluluskan tapi sampai sekarang duit belum masuk UiTM Perlis.Atas nasihat UiTM Shah Alam,UiTM Perlis mengambil langkah untuk mewujudkan jalan sehala disebabkan faktor-faktor keselamatan di mana kenderaan biasanya memandu dengan laju dan pejalan kaki pula suka berjalan ke tengah jalan.Projek ini adalah termasuk susur gajah atau laluan berbumbung pelajan kaki dari kolej siswi hingga ke pintu pagar UiTM.

Projek bangunan terbengkalai di UiTM adalah disebabkan kontraktor lari dan apabila diganti masih ada masalah. Untuk menukar dan mencari kontraktor baru terpaksa mengalami proses satu tahun.

Wifi di setiap kolej telah berjaya dipasang tetapi terdapat beberapa masalah.Wifi di kolej masih belum disangkar dan hal ini telah diberitahu ke pihak atasan.Pihak USMB tetap memasang wifi walaupun pihak fasiliti masih belum menyiapkan sangkar.Hal ini boleh menimbulkan kecurian seperti di kolej Cengal 7 (Nyatoh) serta pelajar menggunakan router untuk bermain game lan menyebabkan internet selalu terputus.Pelajar yang mendownload movie setiap hari juga menyebabkan internet perlahan, adalah lebih baik berkongsi fail daripada download benda yang sama.

Projektor LCD di setiap kelas berjaya dipasang tetapi masih ada tempat yang tidak dipasang.Masalah yang timbul sama seperti wifi iaitu LCD di BK tidak mempunyai sangkar menyebabkan kecurian boleh berlaku.Harga LCD bukan ratus, tapi ribu.

Isu parking juga dibangkitkan di mana tiada papan tanda khas yang tetap serta tiada kotak parking yang betul untuk pelajar.Tujuan dipusatkan parkir kenderaan pelajar adalah untuk mengurangkan pergerakan pelajar menggunakan kenderaan setiap kali hendak ke kelas untuk mengelakkan kesesakan.Tempat-tempat parkir motosikal yang lama juga ditutup untuk kerja-kerja membaik pulih sistem paip serta landskap di mana kenderaan pelajar berterabur di merata-rata tempat.Pada asalnya memang pelajar dikhaskan untuk meletak kenderaan di belakang dewan Sri Semarak.Tetapi sejak kebelakangan ini sudah menjadi kebiasaan pelajar meletak kenderaan berhampiran kelas. Jadi tidak menjadi kesalahan pihak UiTM untuk melarang pelajar meletak kenderaan berhampiran kelas disebabkan sebelum ini di situ bukanlah tempat parkir pelajar, tempat parkir pelajar pada asalnya adalah di belakang dewan sahaja.

Program usahawan di UiTM biasanya di caj mahal oleh UiTM terutama di belakang Anjung Siswa disebabkan pelajar sendiri tidak berniaga 100%.Masalahnya di sini adalah pelajar menjadi orang tengah di mana membawa peniaga luar.Jikalau pelajar betul-betul boleh menguruskan lebih kurang 70% untuk jualan, tidak menjdai masalah untuk UiTM menurunkan harga sewa tapak.

Pelajar yang berniaga di kolej perlu mendapat kebenaran Pegawai Pembangunan Pelajar untuk berniaga dan tempat yang boleh diniagakan adalah di pantri di bawah kolej.Dilarang sama sekali berniaga bilik ke bilik seperti berniaga nasi lemak dan burger.Hal ini disebabkan faktor-faktor keselamatan dan kesihatan. UiTM mahu memberi pelajar berniaga tetapi kebanyakan berniaga secara haram di mana UiTM tidak dapat mengesan dari mana datang makanan tersebut.Jikalau terjadi keracunan makanan, susah untuk menjejaki peniaga tersebut.Mereka yang menjual dari bilik ke bilik boleh meneybabkan kes kecurian di mana kadang-kadang pelajar tidak mengunci bilik dan hal ini diambil kesempatan oleh peniaga.

Hari minggu Sabtu dan Ahad memang ada pekeliling di mana pensyarah dilarang mengadakan sesi pembelajaran. Hal ini termasuklah kuiz, test dan kuliah. Tetapi diberi kelonggaran jika pensyarah tersebut ada kursus atau mesyuarat yang memerlukan diganti pada hari cuti.Pelajar mempunyai hak untuk melaporkan kepada pihak atas daripada pensyarah seperti koordinator program mengenai mana-mana pensyarah yang membuat kelas tanpa sebarang alasan kukuh kerana hari cuti adalah untuk pelajar menggunakan sebaik mungkin dalam persatuan dan sebagainya.

Mula-mula sebelum jadi MPP macam-macam nak minta,rupa-rupanya bila dah jadi MPP baru tau senang ka susah dan yang mana satu perlu diutamakan. Semuanyanya memakan masa dan usaha pihak-pihak tertentu untuk bergerak. Mungkin bela ayam lebih senang daripada nak bela manusia. Lain-lain tambahan akan ditambah kemudian.Sebarang pertanyaan boleh berjumpa terus dengan aku kalau tak jelas.Sekian.

Mohamad Afiza bin Hamzah
PNYDP Akademik
MPP UiTM Perlis 2011/12


Buat duit dengan menjual top up dengan percuma tanpa yuran pendaftaran

Posted on: September 1st, 2011 by
Comments Requested

Buat duit dengan menjual top up dengan percuma tanpa yuran pendaftaran

Langkah-langkah:

1. Daftar percuma akaun Prepaid4u.
2. Masukkan modal ke dalam akaun anda.
3. Mula top up.

Cara berfungsi:

Apabila anda mendaftar anda akan mempunyai akaun dengan baki RM0. Oleh itu, jika anda ingin top up, anda perlu masukkan modal ke dalam akaun tersebut. Kemudian anda hantar sms untuk top up masuk.

Contoh:

1. Anda menambah modal ke dalam akaun sebanyak RM200.
2. Anda hantar sms untuk top up RM10.
3. Anda dapat top up RM10 dan baki anda akaun RM190.

Caranya mendaftar top up percuma:

1.Taip SMS sebijik seperti di bawah dan jangan ubah:

P4U NEWFM TO 0125454508

(PERHATIAN:JANGAN UBAH NO 0125454508)
2. HANTAR/SEND SMS ke salah satu no.: 0172152122 atau 0196246649 atau 0162018555
3.Anda akan menerima 4 digit nombor PIN

Cara tambah modal:


1. Aktifkan pendaftaran (Sekali sahaja seumur hidup)

a. Hantar arahan SMS pengaktifan: PIN<jarak>ATM<jarak>YES (Contoh: 1234 ATM YES )
b. Hantar ke salah satu: 0172152122 atau 0196246649 atau 0162018555

2. Pilih mana-mana cara tambah modal

a)Maybank2u
b)ATM Maybank
c)CIMB Online
d)Ambank Online
e)Bank Islam Online

3. Taip Arahan SMS: PIN<jarak>ATM<jarak>16-digit-topup-code

(Contoh: 1234 ATM 3284954176594490)

4. Mula top up

Cara top up Celcom:

PIN KOD TO NOMBOR TELEFON

Hantar ke salah satu: 0172152122 atau 0196246649 atau 0162018555

Contoh SMS (ingin top up RM3 Celcom):

1234 C 3 TO 0134839100

1234=PIN
C 3=KOD
TO=Wajib taip
0134839100=NOMBOR TELEFON

(PERHATIAN: Celcom sahaja yang ada top up reload)

Cara top up Maxis:

PIN KOD JUMLAH TO NOMBOR TELEFON

Hantar ke salah satu: 0172152122 atau 0196246649 atau 0162018555

Contoh SMS (ingin top up RM10 Maxis):

1234 M10 1

1234=PIN
M10=KOD
1=JUMLAH

(PERHATIAN:Maxis tiada top up reload, yang ada nombor softpin 14 digit saja.)

KOD:

Celcom: C 3,C 4,C 5 dan seterusnya. (C 3 untuk RM3, C 4 untuk RM4)
Maxis: M10,M30,M60,M100 (M10 untuk RM10, M30 untuk RM30)
Digi: D10,D30,D50,D100 (D10 untuk RM10, D30 untuk RM30)
XOX: XOX5, XOX10, XOX30, XOX50
U mobile: U10,U30,U50,U100
Italk: italk10, italk30, italk50

PIN adalah 4 digit nombor yang anda dapat melalui sms semasa pertama kali mendaftar.

PENTING: Cara buat duit dengan top up

Anda boleh top up nombor telefon sesiapa sahaja.

Mulakan dengan ahli keluarga, jiran, kawan-kawan, tempat belajar atau tempat bekerja.

Jika anda masukkan modal RM200 ke dalam akaun, baki akan menjadi RM199 disebabkan caj RM1 oleh pihak bank.

Oleh itu, untuk mendapatkan untung, anda pelu caj sedikit kepada yang ingin membeli top up daripada anda.

Contohnya top up RM3 Celcom, anda caj 20 sen, RM5 caj 30 sen, RM10 caj 50sen.

Jika 20 orang top up RM10 Celcom, anda akan untung 50 sen X 20 = RM10.00

Jika 66 orang top up RM3 Celcom, anda akan untung 20 sen X 66 = RM13.20

Pertanyaan:

Boleh SMS saya Mohamad Afiza: 0125454508  atau 0134839100 atau komen di sini.

(Jangan telefon saya, sms sahaja)